Dag 1 DELHI

Delhi var en chock. Vi var lite möra efter flygresan hela natten förstås, men det var alla dessa människor, djur och lukter som gjorde oss helt vimmelkantiga. Vi (=jag och pojkvännen) visste vilket hotell vi ville till, för det hade vi sett ut i "bibeln" (Lonely Planets Travel Survival Kit, åk aldrig på egen hand utan den!). Taxichaffisen hade dock helt andra planer. Först skulle vi kolla in hans brorsas juvelaffär och sedan hans svärsons tygverkstad och till sist pappans resebyrå. Efter att ha hotat med att inte betala för färden gick det däremot bra att åka till hotellet. På kvällen ville jag köpa ett paket kex i en kiosk och frågar vad de kostar. "Fyrtio för de stora och tjugo för de små", svarar killen. "Då vill jag ha en stor, tack". "Vi har inga stora. Bara små." Indisk logik i ett nötskal!

Dag 5 VARANASI

Första magbesvären satte in. Bortsett från det hade både nattåg, bankbesök och prutning gått riktigt bra. Nu skulle här åkas båt på den heligaste av alla heliga floder, Ganges! Att hyra roddbåt med roddare kostar 10 kr/timme. Från floden ser man den fantastiska staden Varanasi, med hundratals tempel och trappor som går ända ner i vattnet så att människor kan gå ner och bada. En enda droppe av Ganges sägs hela själen. Vid några av de viktigaste trapporna pågår ständigt kremeringar, då kroppar invirade i färggranna tyger läggs på bål inte helt olika våra majbrasor. Det är en häftig upplevelse, men det luktar lite illa… Mitt där ute på floden säger vår roddare att han inte tänker ta oss tillbaka till stranden om inte vi betalar honom lite extra. Inte mycket att göra i ett sånt läge. När vi i solnedgången gick hemåt höll en familj som bäst på att borsta tänderna nere vid vattnet.

Dag 10 KHAJURAHO

Kharjuraho är en liten, liten by omringad av gröna fält – och en drös med rikt utsmyckade tempel från 1000-talet. Nu är ju Indien fullt av tempel, så för att få er att förstå att just dessa tempel är lite speciella känner jag mig tvungen att tala om temat på utsmyckningarna: sex. Väldigt avancerat dessutom… Lika förundrade som vi var över detta, var byns barn förundrade över oss. Vi fick skriva autografer och ingående berätta om varifrån vi kom och våra familjeförhållanden. Alla barn ville ta oss i hand, minst en gång var. De vuxna är mer rakt på sak och frågar helt enkelt efter pengar på en gång (filosofin är tydligen att det aldrig skadar att fråga). Julafton passerade utan att det märktes särskilt mycket.

Dag 15 AGRA

Det hade varit väldigt äventyrligt att komma till Agra, eftersom inrikesflyget först hade blivit kraftigt försenat och sedan helt inställt (de skyllde på dåligt väder, vilket rimmade illa med våra brända näsor och nästintill förbrukade solskyddskräm…). Flygbolaget bjöd på lyxhotell den natten. Det var ganska skönt att för första gången på två veckor sova i en hyfsat mjuk säng och kunna ta en dusch när lusten föll på och inte när varmvattenberedaren kände för att funka. Dagen efter var vädret tydligen bättre och planet kunde lyfta. Det var bara det att det åkte fel. Så den sista biten blev vi tvungna att åka bil, vilket tog sex timmar. Den ursprungliga flygtiden var på 40 minuter… Nåja, det var värt att komma till Agra eftersom Taj Mahal är helt superbt.

Dag 18 JODHPUR

Jodhpur i Rajastan domineras helt av ett enormt fort. Det är så stort och praktfullt att det inte var svårt alls att tänka sig hur oerhört förmögna maharadjorna måste ha varit. Numera överlever de inte om de inte gör om forten och palatsen till hotell eller som i det här fallet museum. Vi åt medhavd lunch (=bananer och Pepsicola, det blir man i alla fall inte dålig av) uppe på muren med hela den sjudande staden under oss och kastade som vanligt skräpet till en förbipasserande ko som förtjust åt upp både skal och påse. Eftersom det var nyårsafton klädde vi på kvällen upp oss så gott det gick (en ren T-shirt blir lätt en lyx på en sån här resa) och åt en riktig brakmiddag på en av de bättre restaurangerna. Notan slutade på skyhöga 460 rupier, vilken är under 100 spänn. För båda.

Dag 23 JAISALMER

Så långt västerut man kan komma, på gränsen till Tharöken, ligger sagolika Jaisalmer. Här går männen klädda i röda eller oranga turbaner, kvinnorna i mer färggranna saris än någon annanstans och det vanligaste dragdjuret är kamel. Husen inne i fortet används fortfarande som bostäder, men man får se upp när man går omkring i labyrinten därinne eftersom det när som helst kan dyka upp en stor ko som vill förbi. Jag lovar, det finns inte plats för båda! Ökensafari är väldigt poppis här, så på eftermiddagen hyrde vi en bil och chaufför. Först besökte vi några tempel (vad annars??) där vi var tvungna att ta av oss våra läderskärp eftersom jainisterna inte tror på att döda något levande. Solnedgången avnjöt vi sittandes på sanddynerna med några hundra kameler som sällskap.

Dag 27 DELHI

Tillbaka i Delhi. Något mer härdade än första dagen tyckte vi den här gången att Delhi var rena drömmen i termer av civilisation och utbud av varor och tjänster. Inne på Cottage Emporium hittade vi fantastiskt vackra hantverk i trä, marmor och mässing från olika regioner i hela Indien. På Main Bazaar gick vi loss på tyger och kläder. Vid Connaught Place inhandlades några högst oäkta Ray Bans. Och så vidare - det var med välfyllda ryggsäckar vi lämnade Delhi och Indien. För den här gången. Upplevelserna där lämnade verkligen spår, och jag tänker fortfarande mycket på människorna och hur annorlunda deras verklighet är jämfört med vår.

  

Någon som vill se foton?

Några av våra foton från resan finns på http://www.fts.frontec.se/~dast/travel/india/